Střešní zahrada v Lipníku nad Bečvou

Zahrada nacházející se na střeše bývalé konírny v Lipníku nad Bečvou vděčí za svou dlouhou existenci železobetonu. Právě ten totiž tvoří unikátní trámovou konstrukci.

Autorem původního projektu starého 150 let byl stavitel Josef Zürk. V roce 1911 jeho řešení doplnily úpravy využívající pevnosti železobetonové konstrukce.

Originální terasa měla již tehdy plochu 600 metrů čtverečních. Tehdy žádné podobně dílo ve střední Evropě neexistovalo, což platí i v současné době.

Původně sloužila zahrada jen okrasným účelům, po roce 1945 v ní obyvatelé zámku pěstovali plodiny pro vlastní potřebu. Původní význam jí vrátila až rekonstrukce provedená před deseti lety. Současná podoba se odkazuje na vzhled z počátku 20. století včetně květinových záhonů, palem a fontánky.

Hlasování

Svůj hlas můžete dát pamětihodnosti uvedením e-mailové adresy a kliknutím na tlačítko "Hlasovat". Na uvedenou adresu vám přijde mail, kterým svůj hlas potvrdíte.